Seksualiteit

Inleiding

25 jaar heb ik begeleiding gegeven in Relatie, Intimiteit en Seksualiteit. In dit artikel (handleiding) bespreek ik hoe naar mijn mening iemand tot een natuurlijke seksualiteit kan komen.

In een vorig artikel schreef ik over intimiteit: “De vrouwelijke kant van seksualiteit”. Volgens mij is dat een natuurlijke volgorde. Eerst is er intimiteit, dan seks en daarna ontstaat pas een relatie, waar ik het over zal hebben in een volgend artikel. Als we zien dat al jaren seks voor het huwelijk (of de relatie verbinding) komt dan kan ik concluderen dat relatie, intimiteit en seksualiteit natuurlijker aan het worden zijn. Zoals vroeger, dat men eerst getrouwd moest zijn voordat men in bed kon duiken is een onnatuurlijke situatie gecreëerd door beschaving en religie. Uiteraard hebben een natuurlijke en onnatuurlijke situatie hun voor- en nadelen zoals met alles!

In een maatschappij waar seksualiteit nog steeds weggestopt wordt gaat men snel naar de geslachtsgemeenschap. Dat lijkt met elkaar in tegenspraak en zal ik verduidelijken. Anno 2023 praat het gros van de Nederlanders nog steeds niet openlijk over seksualiteit. Wel komt het steeds in grappen, pochen, sketches en shows voor. Bij een jubilerend stel komen er vaak wel enige zinspelingen naar seks bij de toespraken of opgevoerde toneelstukken, maar ik heb gemerkt dat die vrienden of familie vaak niets van het seksleven van het stel afweten. Ik heb een 12,5 jarig huwelijk van het prachtigste stel van het dorp meegemaakt, jonge mensen, waarbij niemand wist dat ze al bijna 10 jaar geen seks meer hadden. Aangezien ik 25 jaar relatie begeleiding heb gegeven merkte ik dat dit vaak voorkomt.

De paradox is dat je snel naar de geslachtsgemeenschap gaat omdat seks nog steeds niet helemaal mag van jezelf. Na het er snel naartoe gaan komt het snel afwerken. Indien je seks helemaal omarmt neem je de tijd om ervan te genieten, tot in de details, en het doet er niet toe waar je komt. De weg (de interactie tussen het mannelijke en vrouwelijke principe) is hier en nu en dat is het enige dat er ís, er is geen einddoel.
Als je er snel naartoe wilt betekent het dat je er te kort aan hebt.

Voorwoord

Met 16 jaar kwam ik zonder ouders uit Indonesië naar Nederland. Ik paste me zo snel mogelijk aan, maar raakte gestrest op mijn 21ste. De oplossing toen was ontspanningsoefeningen: Taiji, Yoga, Zen meditatie: het begin van een nieuw leven waarbij bewustwording centraal stond!

Vergeleken met de Nederlandse vrienden was ik laat met seks, de eerste keer op 27 jarige leeftijd. Na die inwijding ging het ongeremd door en werd het steeds fijner en intenser. Achteraf kan ik zeggen dat er een ontwikkeling in zat die ongehinderd werd door trauma of blokkade: zowel ik als de opeenvolgende vrouwen waren bezig met bewustwording van lichaam en geest en als er al een blokkade of trauma was – zoals bij iedereen – dan gingen wij er aan werken! Ook kan ik achteraf zeggen dat het prima was om zo laat begonnen te zijn omdat ik al meer bewustzijn had in lichaam, geest en gevoel.

Toen ik 36 was besloot ik dat ik niet ván één persoon wilde zijn en ook niet een vrouw wilde bezitten. 2 jaar later vree ik met iemand waar ik al 2 jaar intens contact mee had. Dat was verrukkelijk en het werd steeds intenser, versmeltender, extatischer. Na een jaar ontdekte ik in boeken dat dat Tantra werd genoemd: wanneer seksualiteit geïntegreerd is geraakt met spiritualiteit.

Dat was nog maar het begin, de verliefdheid duurde 11 jaar, de ontwikkelingen in vrijheid, natuurlijkheid, overgave en helingen zijn tot nu toe doorgegaan! We hebben begeleiding gegeven individueel, bij stellen en in workshops. Én, ik ben nog steeds in relatie met deze vrouw; én…..we hebben een vrije relatie!

N.B. in plaats van het woord tantra zou ik ‘natuurlijke seksualiteit’ kunnen gebruiken!
Daarmee bedoel ik te zeggen dat de menselijke seksualiteit momenteel ver verwijderd is van het natuurlijke – zoals de mens dat zelf ook is – door opvoeding, beschaving, religie, boeken, audio en video.

Nou zou je kunnen zeggen: ‘Maar een dier heeft toch alleen maar banale seks voor de voortplanting’. Ja, een deel van de dieren, en deze dieren zitten ook in ons, en velen beleven seksualiteit ook zo: neuken en klaarkomen.

Maar heb je weleens in een natuurfilm de paringsrituelen gezien van andere dierlijke soorten, zoals de pinguïns? Ken je de film ‘The march of the pinguïns’ ? Zo bijzonder mooi, zo hier en nu, geen haast, eeuwigdurend! Jawel, deze diersoorten zijn óók in ons aanwezig!

Tantra

Ze zeggen dat 5000 jaar geleden In India, China en Egypte mensen al bezig waren spiritualiteit te integreren met seksualiteit en dat het woord tantra een sanskriet woord is die voor deze levenshouding gebruikt werd. Vooral in India kunnen we seksuele afbeeldingen zien in oude tempels.

Bijzonder is dat alle mensen in Nederland die hiermee bezig zijn het woord tantra gebruiken. Maar er zijn er ook die het woord misbruiken als een soort exotische variant op seks of erotische massage.

In de loop der jaren kwam ik in de beleving en de begeleiding tot enkele ontdekkingen die ik hier zal benoemen en bespreken.
– Tantra is een natuurlijke ontmoeting tussen het mannelijke en het vrouwelijke principe en dus heel breed,
– Bij tantra zijn spiritualiteit en seksualiteit geïntegreerd,
– Tantra is een ontmoeting tussen man en vrouw met hoofd, hart en seks,
– Kijk naar je opvattingen en overtuigingen, deze belemmeren je in de weg naar vrijheid, dus leer ze relativeren en loslaten!
– Begin bewust te worden van je gevoelens en emoties en leer ze te uiten,
– Tantra heelt niet alleen je intimiteit maar heel je leven,
– Tantra is allesomvattend, niets wordt uitgesloten.
– Tantra is altijd fris, het is iedere zoveel tijd weer anders en zeker in de verschillende fasen van je leven.

De natuurlijke ontmoeting tussen het mannelijke en het vrouwelijke

Dit is het oerbeginsel van de natuur. Vanaf het moment dat de Eenheid zich splitste in twee is er de interactie (aantrekken en afstoten) tussen de twee delen met als gevolg de veelheid der dingen. De natuur plant zich voort en het leven is eeuwig.
Ook in de man-man en vrouw-vrouw interacties zie ik het mannelijke en het vrouwelijke beginsel.
Alle man-vrouw interacties, hoe klein, subtiel en onopvallend ook kunnen we seksualiteit noemen.
Seksualiteit zie ik dus als heel breed. Oogcontact, een glimlach, een aanraking, een streling, een grapje of liefhebbend pesten, een flirt. Deze kunnen neutraal zijn maar ook seksueel van aard.
Seksualiteit kun je zien, ervaren, voelen; seksualiteit kun je omarmen, ervan genieten, je erdoor laten voeden, je erdoor laten helen, want echt waar, het heelt je. Alleen, in deze wereld van vermeende tekorten, afgunst en rivaliteit ervaart een (groot?) deel van de mensheid een tekort, een honger, een frustratie op het gebied van relatie, intimiteit en seksualiteit. Gevolg daarvan zijn excessen, verslaving, misbruik. Een deel van de mensen is zich niet bewust van het tekort, mist dan ook niets en stopt zijn energie in andere zaken. Wat prima is maar vaak ontstaat ook daar de honger naar meer met strijd en machtsmisbruik als gevolg, omdat de primaire behoefte niet wordt vervuld!

Hoewel de natuurlijke aard van relateren, intimiteit en seksualiteit in principe in de mens aanwezig is zijn we daar zo ver vandaan verwijderd dat het jaren duurt om dit gebied weer natuurlijk te maken. En, ik ben er nog steeds mee bezig…….

Integratie van spiritualiteit en seksualiteit

Alle religies zien seks min of meer als afleiding van de weg naar God, verlichting of Zelfrealisatie. Aan de andere kant zijn er mensen die niets willen weten van het spirituele, van God, van energieën, geesten. Hun god is de carrière, het geld, de auto, het grote huis, de mooie vrouw of man.

Als we beide wegen bewandelen komen we bij wat ik noem ‘een spiritualiteit met beide voeten op de grond’ én ‘een seksualiteit uit liefde en genegenheid’. Beide geïntegreerd noem ik tantra of natuurlijke seksualiteit waarbij het gaat over de verbinding tussen beide personen, een verbondenheid van lichaam en geest.

Een ontmoeting tussen het mannelijke en het vrouwelijke met hoofd, hart en seks

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is houten-paar-kussende-451x1024.png

Er zijn mensen die sterk in hun hoofd zijn. Ze zitten daar veel in: ze kunnen goed denken, filosoferen, organiseren, controleren, oplossingen bedenken. Menigeen kan niet zo goed (mee)voelen en emoties laten ze vaak niet toe. Op z’n tijd spelen de hormonen een rol en gaan ze vrijen als ze een partner hebben; anders bedenken ze wel een oplossing.

Hart: Anderen zitten veel in hun gevoel, voelen veel liefde maar kunnen ook snel emotioneel zijn en soms vallen hun emoties hun lastig. Ze kunnen liefhebben met gevoel en passie, maar als er eenmaal een kink in de kabel zit (als ze last hebben van hun emotie) dan is de deur op slot.

Bekken: De derde categorie is praktisch en instinctief; ze kunnen uit instinct vrijen zonder daarbij veel te voelen, zijn daarmee bevredigd en meer is er niet. Ook instinctief vinden ze een oplossing als ze geen partner hebben of een partner die niet meer wil vrijen.

Niemand is 100% van het ene of het andere. Deze onderverdeling is kunstmatig, en toch, van nature of door opvoeding is één van de drie bij ons sterker ontwikkeld en een andere de minst ontplooide. Paren zoeken soms in hun partner de pool die ze te weinig ontwikkeld hebben en dat houdt elkaar in evenwicht, maar dat schept afhankelijkheid. Als een paar (onbewust) hiervoor kiest, dan hebben ze daar vrede mee totdat er één verandert, zich ontwikkelt of sterft.

[ Ik heb het meegemaakt dat een stel op een eerste avond van een vierdelige ‘spirituele’ cursus kwam en de man woedend wegliep en hardop tegen z’n vrouw zei: “Je gaat nu mee! En anders zie je maar hoe je thuis komt en als je doorgaat met deze cursus betekent dat scheiding!!!].

[ Tevens heb ik vaak gezien dat bij een versmolten afhankelijk paar als de ene overlijdt de andere binnen een jaar of zelfs enkele maanden ook overgaat ].

Hierboven heb ik het woord ‘helen’ al genoemd. Mijns inziens is het belangrijk om heel te worden, waarmee ik bedoel dat je de onderontwikkelde kanten in je kunt ontginnen. Daar zijn heden ten dage allerlei mogelijkheden voor in de vorm van cursussen, workshops en individuele sessies.

Heel worden geeft vrijheid en zelfstandigheid; meer hierover in het artikel ‘Relaties’.

In een tantra workshop leer ik mensen te huggen/omarmen met hun hoofd, hart en seksgebied. Gangbaar in Nederland zijn de drie zoentjes in de lucht of – intiemer – een knuffel op schouderhoogte. Als men zich wat meer thuis voelt met omarmen (bijvoorbeeld in Reiki kringen en Biodanza komt de borst er bij en alleen mensen die getraind zijn in tantra of sexual grounding maken ook contact met het bekken en het geslachtsgebied. Als je dat niet gewend bent voelt het in het begin vreemd en ongepast; voor mij een teken dat we allemaal getraind zijn om onze seksualiteit weg te stoppen, en dat is zonde want seksuele energie is de bron van al het leven (van één zaadcel en een ei ontstaat een heel mens) en heel krachtig (voel maar eens de explosie als je een orgasme krijgt).

Dus beginnen ook met het bekkengebied te omarmen helpt je in dat gebied te komen (van dat gebied bewust te worden). Dat gaat niet zomaar, dat is een hele weg van bewustwording (van je gevoelens en van wat er allemaal in dat gebied afspeelt aan kracht, begeerte, afgewezen voelen, trauma enz.) Een enkeling kan dat in z’n eentje doen, de meesten bewandelen deze weg onder begeleiding.
Een andere manier om tot natuurlijke seksualiteit te komen is m.i. het naturisme. Nudisme zou betekenen dat je graag geheel ontkleed in de zon ligt, zwemt, op je terrasje zit en in huis rond loopt. In heel de wereld doen we dit alleen op speciaal daartoe geschapen terreinen en stranden. Voor mij ook weer een teken van hoever we van ons natuurlijke lijf en seksualiteit afgedwaald zijn (het geslachtsgebied dient bedekt te worden, denk aan Adam en Eva met het vijgenblad, want van het geslacht heeft men iets engs en vies gemaakt. Langzaamaan je geslacht en dat van anderen weer zien als iets natuurlijks dat bij je lijf hoort gebeurt met nudisme, met masseren, met sauna bezoeken en dat maakt je seksualiteit natuurlijker).
‘Naturisme’ is breder; deze mensen houden ook veel van de natuur, voelen zich daarmee verbonden en richten hun leef- en voedingswijze daarnaar in.

Goed en slecht’ zijn meningen die relatief zijn en de natuurlijke gang van zaken belemmeren

Op weg naar natuurlijke seksualiteit welke een leven lang duurt ben ik vaak ideeën over goed en slecht, mooi en lelijk tegengekomen die belemmerend zijn om in het Hier en Nu te komen en de beweging of stroming te volgen. Die overtuigingen en opvattingen heb ik langzaamaan van mij weten af te schudden door zelfwerkzaamheid en door hulp van gebeurtenissen welke mijn ogen hebben geopend. De ontmoetingen en interacties met vrouwen (en mannen) hebben me leren inzien dat beelden en ideeën over relatie, intimiteit en seksualiteit altijd misvormd, misleidend en beperkend zijn en niets te maken hebben met de natuurlijke werkelijkheid.

Bewust worden van gevoelens en emoties en ze leren uiten

Generaties lang hebben we geleerd om ons niet van onze gevoelens en emoties gewaar te zijn. We redeneren over onze gevoelens heen, we werken en zoeken afleiding om onze gevoelens niet te voelen. Dat lukt ons aardig. Ja, bij een crematie ceremonie huilen we even, aangestoken door anderen. Daarna gaan we weer naar de orde van de dag.

In de man vrouw interactie is er een hele scala aan gevoelens en emoties, al dan niet samenhangend met aantrekking en afwijzing; het is handig als we ons van die gevoelens en emoties bewust zijn. Onbewuste gevoelens en emoties kunnen leiden tot onverklaarbaar gedrag, ambivalentie (bijv. het lichaam wil wel, het hoofd heeft daar een oordeel op), onverklaarbare emotie (er komt een andere emotie uit terwijl er onderliggend de basisemotie onzichtbaar blijft), impotentie, frigiditeit, geen zin meer hebben, kwalen en ziekten.

Iets anders wat vaak voorkomt is dat we bij een orgasme spanningen en frustraties uit het dagelijks leven ontladen, alweer onbewust. Vaak ontlaadt de man spanningen en frustraties van zijn werk, van financiële zorgen of iets anders in z’n vrouw. Omgekeerd komt ook voor: dat de vrouw haar spanningen en emoties ontlaadt. Indien beiden hiervan bewust zijn kan het prima zijn, dan ondersteunen ze elkaar in hun emotionele leven, maar gaandeweg leidt dit tot afhankelijkheid. En indien beiden onbewust zijn van het ontladen bij elkaar leidt dit op den duur zeker tot onharmonische situaties.

Beter is de weg van bewustwording van onze gevoelens en emoties en hoe die te uiten of te leren emoties, spanningen en frustraties kwijt te raken. Daar zijn cursussen voor zoals Emotioneel Lichaamswerk, Encounter, Sensitivity Training, Innerlijk Kind workshop, Reiki, Haptonomie, Focussen, Biodanza, Mannen en Vrouwen workshops, Tantra workshops enz.

Heling in je seksualiteit en heling in je leven

‘Tantra mensen’ noem ik mensen die de weg ingegaan zijn om hun seksualiteit te erkennen, omarmen en daarmee te helen. Ik noem ze zo omdat ze bezig zijn (geweest) met de tantra gedachtegoed in boeken, audio, video, workshops en ontmoetingen. Tantra is een verzamelnaam van diverse systemen/groepen die het belang van de seksuele energie erkennen en inzien dat het een hele weg is om die vrij te maken, vrij van dogma’s, taboes, overtuigingen, trauma’s, beperkingen. Ze hebben dan ook ontdekt dat de seksuele energie/kracht meer inhoudt dan seks alleen.
Het valt me op dat ik diepe, open en vrije gesprekken kan hebben met deze mensen, dat ze me omarmen met heel hun lijf, dat ze contact maken met de ogen en echt luisteren, dat ze genieten van de natuur als ik met ze wandel, dat ze genieten van wat er op hun bord komt als ik met ze eet, dat ze mooi en vrij dansen, dat ze intens, in contact en liefdevol masseren.

Ze zijn zelfstandig, nogal vrij van beperkingen en volgen niet de gebaande paden. Gesprekken over relatie, intimiteit en seks zijn open en eerlijk; alles wordt bij de naam genoemd.

Dit ontstaat allemaal als we de seksuele energie ten volle toelaten, daar de consequenties van nemen en ons leven daarnaar inrichten.

De kracht van de seksuele energie kun je ervaren bij een orgasme; de scheppingskracht maakt dat er van een zaadcel en een ei een heel wezen ontstaat. Deze kracht heelt ons ook lichamelijk en geestelijk! Healing Tao is een systeem die de nadruk meer legt op de betekenis van seksuele energie voor de gezondheid van je lichaam en geest. In dit systeem zijn er oefeningen die je alleen kunt doen en ook met een partner.

Alles accepteren en omarmen wat er op ons pad komt

Aangezien wij eeuwen lang seksualiteit op velerlei manieren, duidelijk of subtiel, volledig of een beetje hebben afgewezen kunnen we er ons geen voorstelling van maken hoe het gaat als we beginnen seksualiteit te omarmen en daarmee doorgaan.

Let maar op hoeveel en hoe vaak je in je dagelijks leven de seksualiteit afwijst, wegstopt, negeert, ontkent. Als we beginnen het te omarmen merken we hoe zonde het is dat (wegstoppen) te doen. En hoe mooi en bijzonder het is de energie te omarmen, toe te laten, te erkennen en ten opzichte van een ander te bekennen. Met het omarmen van deze energie zeggen wij ook JA tegen het leven zelf; de seksuele energie staat namelijk aan de basis van ons bestaan, van het leven in het algemeen, van onze creativiteit en scheppingsdrang. Meer en meer omarmen en genieten van alles is het gevolg. We zijn zó gewend ons af te sluiten, af te scheiden, nee te zeggen, dat het een hele weg is jezelf er iedere keer weer op te betrappen dat je het alweer aan het doen bent, en dan omkeren in Ja en omarmen.

Op het gebied van seksualiteit komen dan boven: seksverslaving, kind-ouder interactie, exhibitionisme, voyeurisme, fetisjisme, masochisme en sadisme. Over het algemeen – als we deze neigingen werkelijk toelaten en erkennen – zijn ze nogal onschuldig en duren kort.

Het bijzondere van seksualiteit toelaten en omarmen is dat we op andere gebieden van het leven dat ook gaan doen en dan blijkt dat we van kinds af aan van onze opvoeders hebben geleerd om ons af te sluiten, voorzichtig en angstig te zijn. Deze opvoeders waren onze ouders, grootouders, ooms en tantes, oudere broers en zusters en leraren. In onze volwassen leeftijd zijn het de media, instanties, religies en autoriteiten. Ook die vertellen ons om netjes te blijven, ons aan de regels te houden, geen uitspattingen toe te laten, voorzichtig en angstig te zijn. En uiteraard kan de buitenwereld vinden wat die wil, het zijn de stemmetjes in onszelf die op volwassen leeftijd invloed op ons hebben, en daar kunnen we wat aan doen!

Seksualiteit is veranderlijk en altijd in beweging

Het onhandige maar menselijke van onze geest (mind) is dat het iets wat we als prettig hebben ervaren wil bewaren, vermenigvuldigen, opnieuw wil ervaren of veilig wil stellen. We doen dat met materiële zaken, ervaringen en gevoelens. De universele wet van het leven is dat alles wat we op die manier behandelen dood gaat, want leven betekent letterlijk beweging en verandering!

Laten we een voorbeeld noemen. Je ziet een prachtige bloem in de tuin of in de natuur, je wil het voor jezelf bewaren en plukt het……..

Hetzelfde geldt voor seks: het is iedere keer weer anders en fris. Willen we weer hetzelfde ervaren dan is het niet meer fris en gaat het dood. Hoe kan het ook anders? Het is een interactie tussen 2 personen die ieder een onnoemelijk aantal gedachten, gevoelens, driften, verlangens, wensen, begeerten, neigingen hebben!

Een leraar in tantra heeft ooit gezegd: ‘je ligt niet met z’n tweeën te vrijen. Nee, je ouders kijken en doen mee!’.

De weg naar natuurlijke seksualiteit is ons bevrijden van ons verleden, onze normen, waarden, opvattingen en overtuigingen. Je hoeft daarbij niet bang te zijn voor langer durende excessen want de natuur zelf kent zijn waarden en grenzen; alles is in harmonie met elkaar. Waar we excessen zien is het altijd een creatie van de mens die het natuurlijke dan niet toelaat en wil vasthouden wat niet vast te houden valt.

Als je in problemen, strijd, gecompliceerdheid en frustraties belandt, sta dan even stil, ga wandelen en laat de natuur op je inwerken. Er komt dan een diep gevoel van ‘alles is goed’, adem dat diep in, neem het mee en kijk wat het met de situatie van je leven doet!