Algemeen

Polyamorie is een term die 27 jaar geleden in Nederland toegang kreeg. Sindsdien zijn er 6 Nederlandstalige boeken verschenen, is er een site Polyamorie met informatie en een agenda van de activiteiten in Nederland, en ‘Polyamorie Match’, een dating site voor polyamoristen.

Over mij.
Relatie, intimiteit en seksualiteit kwamen laat in m’n leven; een relatie met 26 jaar en de eerste seks met 27. Toen hadden zowat al m’n vrienden al meer ervaring. De vrouwen die wat met me kregen ‘hadden al iemand’ maar gingen toch voor hun gevoel, in het begin iets van ons tweeën, vrij snel met mede weten van de man. De vrouwen hielden van twee mannen maar niemand koos voor wat nu heet polyamorie en dat maakte de situatie vaak erg moeilijk.
In die jaren heb ik goed gekeken naar de eigenschappen van de man en de vrouw aangaande relatie, intimiteit en seksualiteit, zowel teruggaande in de geschiedenis als observerende in de jaren waarin ik leefde. Ik heb ook gekeken naar hoe dieren zich gedragen. Met 36 jaar besloot ik dat een één op één relatie niet voor mij is bedoeld. Ik zag hoe mensen en ik zelf hun ontwikkeling, groei en heling blokkeerden in een monorelatie. Ik wilde bewust worden van alles wat er in me leefde. Dit in een kader van therapie/ontwikkelingssessies en workshops op spiritueel, lichamelijk en alternatief psychologisch gebied. Mijn keuze deelde ik met m’n naasten en telkens als een vrouw de neiging had om met mij in zee te gaan. Deze keuze maakte dingen duidelijk en op die manier kon er ontwikkeling plaatsvinden: leren omgaan met jaloezie, pijn, boosheid en angst; het beseffen dat iedereen vrij is, geen bezit en zijn/haar eigen unieke weg heeft te gaan; het ontdekken dat ‘delen’ niet betekent dat er minder is voor mij, juist méér!
Ik kan -uit eigen ervaring- zeggen dat Polyamorie en of Vrije Liefde mogelijk is, als er maar een duidelijke keuze is gemaakt en die keuze heb ik gemaakt uit inzicht en realisatie na gedegen onderzoek.